Сауни, лазні та комплектуючі

Як правильно паритися в лазні та сауні

З 60-х років. XX ст. у нас, та й у всьому світі, став зростати інтерес до лазні та сауни. Швидше за все, ці тенденції з'явилися раніше, але їх не помічали на тлі масових відвідувань лазень та саун, які на той час пояснювали відсутністю у радянських людей упорядкованого індивідуального житла.

Вважалося, що з отриманням квартири з ванною, людина забуде дорогу до лазні чи сауни. Оскільки ця доктрина була визначальною у лазневій «політиці», то, розгортаючи масове житлове будівництво, про лазні та сауни ніхто й не думав.

Але час минав, настали часи нового будівництва. Тотальна комерціалізація, як не дивно, призвела до зростання інтересу до лазні та сауни. І поступово стихійно склалася дуже проста класифікація лазень: сауна та лазня, маючи на увазі чи додаючи, російська. При цьому кожен поділяє їх за своїми ознаками. У міській лазні, наприклад, загальне відділення – лазня, невелика парилка вищого розряду – сауна. Є басейн - сауна, де паряться з віниками - лазня і т. д. Така класифікація породжує іноді дрібні непорозуміння, але вони практично життя не псують, і всіх це влаштовувало принаймні до теперішнього часу. Але російська лазня вже переросла період модного захоплення, і зараз потрібні конкретні та точні відомості про саму процедуру та рекомендації щодо її застосування.

Як же все-таки як треба паритися у лазні та сауні?

Заходити до парної потрібно абсолютно сухим. Це дозволить у короткий час підвищити температуру тіла та викликати потовиділення. При кожному заході в парилку можна виділити три, ні, краще чотири етапи. Перший - назвемо його розпарка, можна віднести до підготовчих, але... Наприклад, у стрільбі головне - постріл, саме постріл дає результат. Виходить, що прицілювання також підготовчий етап. Призначення розпарювання – підготовка шкіри.

Наступний етап - пропарювання. Призначення її цілком зрозуміле зі сказаного вище. Ми підготували шкіру, отримали добро та приступаємо до прогріву тканин тіла. В пропарці шляхи та цикли переміщення віників подібні до попереднього. Третій етап – припарки. Без перебільшень можна сказати, що це справді драконівський прийом. Декількома помахами віників зверху вниз нагнітають пару на обране місце, а потім нагріті та освіжені віники кладуть на це місце і притискають. Прийом забезпечує дуже глибоке та інтенсивне прогрівання тканин. Дуже сильна дія прийому викликає необхідність рекомендувати обмеження щодо його застосування.

Прикінцевий етап - розтирання. Це заспокійливий прийом. Віниками, як мочалкою, не притискаючи, трохи розтирають все тіло. Навіть не розтирають, а швидше обтирають. У розтиранні подвійне навантаження. М'який, легкий масаж знімає напругу потужних пропарок та припарок, і на шкіру переходять усі корисні речовини, що виділилися при нагріванні на поверхні листя віника.

Напарившись, не поспішаючи, приступають до закінчення. Між іншим, основне правило лазні та сауни – не поспішати. Немає часу, скоротіть тривалість та кількість заходів, але ніколи не поспішайте. Поспіх у лазні начисто вбиває її позитивний ефект. Кінцівка складається з двох процесів, що перетинаються - миття і остаточного потіння. Спочатку миються, не торкаючись голови, навіть не змочуючи її. На мою думку, мило в лазні або сауні потрібно вживати тільки при завершенні процедури. Мило порушує природну кислотну реакцію шкіри, яка має захисне протимікробне значення.

Помившись, накочують склянку звичного напою, але я б рекомендував пива, і деякий час відпочивають. Відпочивши, заходять погрітися у парилку. Ненадовго, хвилин на п'ять. Тут вийде все, що ви не випарували. Після цього миють голову та злегка змивають піт. Якщо ви зробили все за написаним і не поспішаючи, запевняю, одягаючись і йдучи з лазні, ви зовсім не потітимете.

Робочі години

  • ПН 09:00 - 17:00
  • ВТ 09:00 - 17:00
  • СР 09:00 - 17:00
  • ЧТ 09:00 - 17:00
  • ПТ 09:00 - 17:00
  • СБ/НДЗАЧИНЕНО

Контакти

Адреса:
м.Київ вул. Набережно-Корчуватська, 136

Телефони:
Відділ продажів: (050) 834 -11-77
Начальник виробництва: (067) 244-86-63

E-mail:
130474@ukr.net